8 ok, amiért a PHP még mindig fontos

Amikor egy új programozási nyelv kijön, mindig találni pár cikket arról, hogy a PHP ideje lejárt. Az igaz, hogy már nem a legnépszerűbb, de a weboldalak közel 80%-a PHP alapú és a legnagyobb platfomok, mint például a Wordpress vagy Facebook alapja is.

 

Miért ilyen széleskörben használják?

 

A PHP (Hypertext Preprocessor, eredetileg Personal Home Page) általános célú szkriptnyelvként ismert, amelyet dinamikus és interaktív webhelyek létrehozására fejlesztettek ki. Ez volt az első olyan szerveroldali nyelv, amelyet be lehetett ágyazni a HTML-be, megkönnyítve a weboldalak funkcionalitásának hozzáadását anélkül, hogy külső fájlokat kellett volna meghívni.
Használatósága az évek során folyamatosan fejlődött és a rendszeres frissítéseknek (a 8.1.3-s verzió 2022 februárjában jelent meg) köszönhetően új funkciókkal és új képességekkel bővült.

Előnyei:

  • Könnyű megtanulni és használni: Az egyik fő oka, hogy a PHP olyan népszerű, hogy viszonylag egyszerű használni és egyszerűen felállítható a fejlesztői környezete. Széleskörű webfejlesztői tapasztalat vagy ismeretek nélkül is a legtöbb ember képes egyetlen PHP fájl segítségével létrehozni egy weboldalt. A szintaxisa egyszerű, függvényei pedig könnyen megtanulhatóak.
  • Nyílt forráskódú: Vagyis gyorsan és nulla költséggel telepíthető. Ez a nyílt hozzáférési lehetőséget ad a PHP keretrendszerek széles skálájához, például a Laravelhez és a Symfonyhoz.
  • Sokoldalúság: A legnagyobb előnye a PHP-nak, hogy platform független, vagyis használható Mac OS, Windows vagy Linux környezetben is és támogatja a legtöbb böngésző. Támogatja az összes főbb webszervert is.
  • Erős támogatás: A PHP széles körben használt "régi" szkriptnyelvként ma már nagy és hűséges közösségi bázissal rendelkezik. Rengeteg oktatóanyag, GYIK és tutoriál található, amelyek segítenek az új PHP-fejlesztőknek. A fejlesztők továbbra is feszegetik határait a rendszeres frissítésekkel. 
  • Gyors és biztonságos: Két dolog, amit mindenki szeretne webhelyétől vagy alkalmazásától, az a gyorsaság és a biztonság. A PHP saját memóriát használ, és jól áll a sebesség versenyében, különösen az újabb verziók. Fontos megjegyezni, hasonlóan biztonságos, mint a többi programozási nyelv. Egyik fontos előnye, hogy széleskörű használatának és közösségi támogatásának köszönhetően ma már számos eszköz, keretrendszer és bevált gyakorlat létezik a sebezhetőségek kijavítására és a kibertámadások elleni védelemre.
  • Jól kapcsolódik az adatbázisokhoz: a PHP megkönnyíti a biztonságos csatlakozást szinte bármilyen adatbázishoz. Ez nagyobb szabadságot biztosít a fejlesztőknek, amikor kiválasztják, hogy melyik adatbázis a legmegfelelőbb a készülő alkalmazáshoz.
  • Kipróbált és tesztelt: A negyedszázados létezés egyik fő előnye, hogy a PHP kódot mindenféle valós környezetben próbára tették. A főbb hibákat megtalálták és kijavították, így a nyelv stabilabb és megbízhatóbb lett a fejlesztők számára. Sőt, az idők során számos keretrendszer és eszköz készült, amelyek segítenek biztonságosabbá, hatékonyabbá és eredményesebbé tenni a PHP webfejlesztést.
  • Visszafele kompatibilitás: Sok létező webhelyet PHP-val írtak, így ez fontos szempont. Általában könnyebb ugyanazon a nyelven frissíteni, mintsem mindent átírni egy másik nyelven. Ez segít a PHP-nak életben maradni még akkor is, ha néhány fiatalabb fejlesztő személyesen preferál egy másik nyelvet.