6 régi programozási nyelv, ami nem megy ki a divatból

A programozási nyelv egy számítógépes nyelv, amelyet a programozók vagy a fejlesztők használnak, hogy kommunikáljanak a számítógépekkel. Eredete a nyolcvanas évekre nyúlik vissza. A számítógépek fejlődésével a programozási nyelvek koncepciója és felépítése is fokozatosan változott. Kezdetben a nyelvek olvashatósága igen nehéz volt, de a kutatók fokozatosan egyre könnyebben érthető és felhasználóbarátabb nyelveket hoztak létre. Még mindig vannak olyan programozási nyelvek, melyek a kezdetekre nyúlnak vissza és még 2022-ben is rendszeresen használnak a fejlesztők.

 

 

SQL
Az SQL -t (Structured Query Language) az 1970-es évek elején fejlesztette ki az IBM-nél Donald D. Chamberlin és Raymond F. Boyce. Az SQL volt az egyik első olyan kereskedelmi programozási nyelv, amely Edgar F. Codd relációs modelljét használta adatbázis-kezelésre. A programozási nyelvet az IBM adatbázis-kezelő rendszerében, a System R-ben tárolt adatok módosítására és lekérésére hozták létre. Azóta az American National Standards Institute (ANSI) és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) az SQL nyelvet tekinti a relációs adatbázisok szabványos nyelvének.

 

C
A C nyelvet 1972-ben hozták létre. A C egy alacsonyabb szintű nyelv, amely egy korábbi B nyelven alapult. Ez egy általános célú nyelv és alapnyelv, amelyből számos jövőbeni programozási nyelv származik, mint például a C++, Java, JavaScript, Perl, PHP és Python. Sok olyan alkalmazásban vagy driverben használják, amelyeknek hardverrel kell kommunákálni vagy memória tartományt kell elérniük.

 

C++
A C++ programozási nyelvet 11 évvel később, 1983-ban fejlesztették ki. Nagyon hasonlít a C-hez, sőt gyakran a C kiterjesztésének nevezik. Különféle elemeket adtak hozzá, például osztályokat, virtuális függvényeket és sablonokat. Ez inkább egy középszintű nyelv, amely az alkalmazástól függően alacsonyabb vagy magasabb szinten használható. Legfőképp alacsony késleltetésű és direkt memória kezelést igénylő alkalmazásokban használják.

 

Python
1991-ben adták ki a Python programozási nyelvet, bár a 80-as évek végén már fejlesztés alatt állt. Ez egy dinamikus, objektumorientált nyelv, amelyet gyakran használnak szkriptekhez és webes alkalmazásokhoz. Általában néhány keretrendszerrel együtt használják, mint például a AIOHTTP, Django vagy a Flask. Ez az egyik legnépszerűbb programozási nyelv, amelyet ma használnak, legfőképpen Linux környezetben.

 

PHP
A Java-val egyidőben fejlesztették ki vagyis 1995-ben a PHP (Personal Home Page) nyelvet. Ez egy nyílt forráskódú programozási nyelv, melynek célja a dinamikus weboldalak létrehozás volt. Alapja a C programozási nyelv. Leginkább szerveroldali webfejlesztéshez használják. Használata mai napig népszerű leginkább a komolyabb honlapok területén.

 

JavaScript
Ugyanabban az évben jelent meg a JavaScript, mint a PHP. A fejlesztés célja az volt, hogy egy olyan magas szintű nyelv legyen, amely segíti a weboldalak funkcionalitását. Manapság néha szkriptnyelvként használják, valamint a Node.js kiadásával az alkalmazások hátterében is használják. Napjaink egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt programozási nyelve.